Lerarenopleidingen EhB en VUB organiseren de Ontmoetingsdag.

June 19, 2023

Arno Boonants

#EDUXL #lerarenopleiden #verbinden #passievhonderwijs #doener #innovatie

De lerarenopleidingen van de Erasmushogeschool en de Vrije Universiteit Brussel hebben ook dit jaar de handen in elkaar geslaan om de Ontmoetingsdag te organiseren, in samenwerking met de Universitaire Associatie Brussel. Deze inspirerende dag bracht studenten van de lerarenopleidingen, docenten en beleidsmakers van de scholen uit de regio Brussel samen in EhB Campus Kanal om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.

De ontmoetingsdag stond in het teken van verbinding en inspiratie en droeg dit jaar de hashtag #exploretogether. Hiermee werd het belang van samenwerking en het geven van een ‘stem’ aan iedereen benadrukt. Het evenement bood een platform waarop deelnemers ideeën konden uitwisselen en zo het onderwijs in Brussel een kwaliteitsinjectie kunnen geven naar de toekomst.


Tijdens deze editie van de ontmoetingsdag werden twee speciale jubilea gevierd. Allereerst werd het 10-jarig bestaan van de onderzoekende school gevierd, waarin het onderzoekend vermogen van zowel leerlingen als leraren werd gestimuleerd. “We zijn trots op onze uitgebouwde expertise met de partnerscholen i.f.v. onderzoek op school én zetten dat dit jaar extra in de verf door de resultaten van het COLIBRU-project[1] door de schoolleiders te laten presenteren,” zei MILO, het Multidisciplinair Instituut Lerarenopleiding aan de VUB. Daarnaast viert de Universitaire Associatie Brussel dit jaar haar 20-jarig bestaan.

De ontmoetingsdag bood een gevarieerd programma met diverse sessies waarin verschillende onderwerpen werden behandeld. Zo vond er een panelgesprek plaats met enkele schoolleiders rond de emancipatorische stem in het onderwijs, geleid door Jetske Strijbos.


Ook dit jaar vond de uitreiking van de 2e editie van de wedstrijd voor de inspirerende school plaats. Scholen maakten kans op een professioneel ontwikkelingstraject (actieve lespakketten aan professionele ondersteuning om de onderwijskwaliteit te bevorderen. Dit werd aangeboden door de partners zijnde: de Democratische Dialoog[2], de Onderzoekende School[3] of het STEM-Steunpunt[4]. Dit jaar kregen de scholen ZAVO, en GO!4city een prijs voor bovenstaande ondersteuning, uitgereikt door de voorzitter van de UAB, Helga Coppen. Deze twee scholen én het Atheneum campus Unesco Koekelberg en GO! Secundair Lennik zullen nog een certificaat voor hun inspirerende werkingen en bijdragen tijdens de ontmoetingsdag ontvangen.

Volgend jaar zal de ontmoetingsdag terug doorgaan in juni. Hou de kanalen van de EhB, VUB en UAB in het oog voor de details van zodra deze bekend zijn.

Fotoreportage van de dag hieronder te vinden.

20230601_UAB_(EhB-VUB)_Inspiratiedag_ByThierryGeenen0001

[1] Meer info over COLIBRU: COLIBRU: Collectief onderzoekend schoolleiderschap in en rond Brussel — Vrije Universiteit Brussel (vub.be)

[2] Democratische Dialoog helpt gevoelige en controversiële onderwerpen bespreekbaar te maken | Erasmushogeschool Brussel

[3] Home – Onderzoekende School?!, Multidisciplinair Instituut LerarenOpleiding, Vrije Universiteit Brussel

[4] Stemsteunpuntbrussel.be – https://stemsteunpuntbrussel.be/