De Student Roadmap : Jouw toekomst begint hier! 

Student Roadmap_Student in Brussel_VUB en EhB

Voor scholen 

Student Roadmap Flyer

Verken je mogelijkheden

Hoe ziet het hoger onderwijs eruit?  

In het hoger onderwijs heb je de keuze uit: 

  • Een graduaatsopleiding 
  • Een professionele bachelor 
  • Een academische bachelor 

Aan de Erasmushogeschool Brussel kan je zowel een graduaatsopleiding als een professionele bachelor volgen. Aan de Vrije Universiteit Brussel kies je voor een academische bachelor. Wil je graag een kunstenopleiding volgen bij het Koninklijk conservatorium Brussel en RITCS? Dan biedt EhB ook enkele academische bachelors aan, specifiek in de kunsten.  

Je kan zowel bij EhB als VUB kiezen uit een brede waaier aan opleidingen, zo vind je zeker iets wat bij jouw interesses past. Nog niet helemaal zeker welke richting je uit wil? Vul dan de studiekeuzetools eens in op de websites van VUB en EhB. Die zullen je een pak wijzer maken.  

Hoe zien de verschillende soorten opleidingen er nu uit?  

Een graduaatsopleiding (bij EhB en RITCS) 

… duurt 1.5 of 2 jaar en is voor jou weggelegd als je graag praktisch aan de slag gaat. Je leert een specifiek beroep. Tijdens je opleiding zal je ook al vaak op de werkvloer te vinden zijn om daar je kennis en vaardigheden aan te leren en te oefenen. Na het behalen van je graduaat kan je meteen aan de slag of je kan verder studeren en een professionele bachelor behalen. 

Een professionele bachelor (bij EhB) 

… volgen duurt 3 of 4 jaar en past perfect bij wie graag theorie en praktijk combineert. Hier leer je kennis en vaardigheden binnen jouw vakgebied die je kan inzetten bij een breed spectrum aan beroepen.  

Voor de lerarenopleidingen is er ook een verplichte starttoets vooraleer je kan starten in de opleiding. Meer hierover kan je lezen op de website van EhB: Starttoets lerarenopleidingen | Erasmushogeschool Brussel 

Voor je start met een opleiding aan het Koninklijk conservatorium Brussel (KCB) en RITCS neem je deel aan artistieke toelatingsproeven. Meer informatie daarover vind je via deze links:   

https://www.ritcs.be/nl/praktisch/toelatingsproeven 

https://www.kcb.be/nl/Studeren/Inschrijven-en-Toelatingsproeven 

Wil je na je professionele bachelor nog niet meteen gaan werken? Je kan ervoor kiezen om nog een professionele bachelor te behalen of via een schakelprogramma een masteropleiding te volgen. Of neem een kijkje in het (levenslang leren) aanbod van bij- en nascholingen, postgraduaten en micro-credentials (zie verder).  

Een academische bachelor (bij VUB en EhB) 

… duurt 3 jaar en dompelt je onder in wetenschappelijke en theoretische kennis uit een bepaald vakgebied. Je scherpt hier je onderzoeksvaardigheden aan en wordt voorbereid op het volgen van een masteropleiding. Na je masteropleiding kan je verder studeren door nog een masteropleiding te volgen of te doctoreren. Wist je dat er voor enkele opleidingen een ingangsexamen is? Dat is zo bij de VUB-opleiding geneeskunde. Voor bepaalde opleidingen zijn er ook (verplichte) ijkingstoetsen (ook wel starttoetsen): IJkingstoetsen | Vrije Universiteit Brussel (vub.be). 

Het volledige opleidingsaanbod kan je bekijken via deze links:  

Waarom kiezen voor Brussel?  

Stel je voor: een innovatieve, bruisende stad, vol cultuur en die voor jou heel wat avontuur in petto heeft. Welkom in Brussel, de perfecte plek voor echte ketten die méér willen halen uit het (studenten)leven! 

Heb jij de weg al gevonden naar de Vrije Universiteit Brussel (VUB) of de Erasmushogeschool Brussel (EhB)? Hier zijn 5 redenen waarom jij je hier helemaal thuis zal voelen! 

Een wereld aan mogelijkheden: Brussel is de thuisbasis van heel wat (overheids)bedrijven en ook internationale organisaties zoals de Europese Unie, de NAVO. Ook bedrijven zoals Microsoft, VRT, Deloitte, NMBS, BPost, P&G, enz. hebben een vestiging in Brussel. Denk daarnaast ook aan het Universitair Ziekenhuis Brussel als zorginstelling. Dit opent deuren naar stages en toekomstige carrièremogelijkheden die je nergens anders vindt. 

Multiculturele rijkdom van de hoofdstad van Europa: In Brussel ontmoet je mensen van over de hele wereld, want we zijn met meer dan 180 nationaliteiten. Dit betekent niet alleen geweldige vriendschappen, maar ook dat je kan genieten van heerlijk eten, diverse culturen en noem maar op. Geniet van de dynamiek die Brussel te bieden heeft alsook van het rijke culturele leven! Je vindt er vele prachtige musea, concert- en theaterzalen, … Kortom, het is een stad die nooit slaapt en jij zult altijd iets geweldigs te doen hebben! 

Inspirerende Campussen: Zowel de VUB als EhB bieden state-of-the-art faciliteiten en moderne campussen die jouw leerervaring naar een hoger niveau tillen. 

Interactieve Onderwijsbenadering: Hier gaat leren verder dan de traditionele leslokalen. Verwacht boeiende lessen, interactie met je docenten en projecten die je zullen inspireren. 

Toekomstige Leiders: Zowel VUB en EhB hebben een bewezen staat van dienst in het voortbrengen van leiders en vernieuwers. Ben jij de volgende?

In deze filmpjes vertellen enkele internationale studenten hoe ze Brussel als studentenstad ervaren:

Waarom VUB en EhB?

 

Studeren aan de VUB en EhB is jezelf verrijken. Niet alleen door de nieuwe vakken die je leert, maar ook door de vele kansen die Brussel je biedt. Benieuwd naar hoe jouw weg er kan uitzien?  

Jij krijgt van VUB en EhB sterk onderwijs. Ze zijn elkaars partner binnen de Universitaire Associatie Brussel en werken op verschillende manieren samen. 

 

Wist je bijvoorbeeld dat …  

… bepaalde opleidingen van VUB als EhB enkele van hun vakken openstelden als keuzevak? We streven ernaar om jouw keuzemogelijkheden qua vakken uit te breiden naar zowel hogeschoolvakken als universiteitsvakken.  

… je samen wordt opgeleid met studenten uit andere beroepsprofessies (o.a. geneeskunde, voeding- en dieetkunde, …). Op die manier wordt de samenwerking op de werkvloer al tijdens je opleiding gestimuleerd, hetgeen bijdraagt tot de kwaliteit van zorg. 

… de lerarenopleidingen van VUB en EhB intens samenwerken? Zo organiseren ze o.a. de Ontmoetingsdag waarbij de studenten van beide opleidingen hun eindwerk presenteren aan elkaar in verschillende groepen en vanuit diverse onderwijs gerelateerde thema’s. 

… beide partners ook hun expertise bundelen in korte opleidingen, zoals micro-credentials? Zo verzekeren VUB en EhB jou ook na je initiële studie nog van vernieuwende kennis om jouw profiel als professional verder te versterken.  

 

Benieuwd naar wat VUB en EhB jou nog meer te bieden hebben? Ze stellen zich graag zelf aan je voor: 

Kies de opleiding die het best bij jou past

 

Kiezen is … niet gemakkelijk, wel belangrijk!  

Uitzoeken welke studie je het meest prikkelt, kan soms moeilijk aanvoelen. Je wil ‘de juiste’ keuze maken. Gelukkig ontwikkelden VUB en EhB enkele tools die jou kunnen helpen bij het maken van die keuze. Zo krijg jij de kans om te onderzoeken wat écht bij je past en waar jouw potentieel ligt.  

Waardoor ben jij gepassioneerd? Ontdek het via de studiekeuzetools van VUB en EhB. 

 

Bekijk ook zeker het volledige opleidingsaanbod:

Niks beter dan met je eigen ogen zien hoe fijn het campusleven en hoe inspirerend de lessen zijn. Een goed geïnformeerd student is er minstens twee waard! Kom daarom naar één van onze infodagen of openlesdagen en ervaar zelf hoe leuk het is om student te zijn bij VUB en EhB!  

 

Infodagen van EhB 

  • Op de campussen in Brussel en op campus Leuven:  
  • Zaterdag 22 maart 2025, van 10u tot 15u 
  • Zaterdag 3 mei 2025, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 28 juni 2025, van 10u tot 15u
  • Zaterdag 6 september 2025, van 10u tot 15u
  • Woensdag 10 september 2025, van 17u tot 20u

Infodagen van VUB

  • Zondag 17 maart, van 10u tot 16u 
  • Zondag 28 april 
  • Zondag 1 september 

 

De openlesdagen voor EhB gaan door tijdens de krokusvakantie van 3 tot 7 maart 2025. Voor VUB vinden ze plaats van maandag 28 oktober tot donderdag 31 oktober, op woensdagnamiddag 6 november en op woensdagnamiddag 13 november. In het voorjaar van 2025 vinden ze plaats in de krokusvakantie van 3 maart tot 7 maart. 

Meer info en inschrijven voor deze momenten kan je vinden op deze pagina voor VUB en van EhB op deze pagina. 

Schrijf je in

Studiepunten, leerkrediet, studiegeld, credits … ‘k snap het niet! 

Vliegen de woorden studiepunt, leerkrediet, studiegeld, credits, etc. je ook om de oren? En begrijp je eigenlijk niet helemaal waar het over gaat? Geen probleem! We leggen het even voor je uit.  

De VUB maakte er een leuke video over.

 

Vanuit de Vlaamse overheid krijg je leerkrediet. Hiermee kan je studeren aan een hogeschool of universiteit. Je beschikbare leerkrediet (je spaarpot) aan het begin van je studiecarrière bedraagt 140 studiepunten. Een volledig studiejaar bedraagt 60 studiepunten. (Het kan ook zijn dat jij om een bepaalde reden hierop een uitzondering nodig hebt. Bekijk hier alle info voor VUB en EhB.) Een studiepunt geeft ook het gewicht van een vak aan in je opleiding. 

Naast het leerkrediet heeft de Vlaamse Overheid vanaf dit academiejaar ook de drempel ingevoerd. Dat is de regel waarbij studenten na twee academiejaren moeten slagen voor hun eerste BA (of de vakken die ze bij een eerste inschrijving in een BA-opleiding hebben opgenomen). Op de website van de VUB, vind je de informatie hier: Studievoortgang | Vrije Universiteit Brussel (vub.be). 

Wanneer je slaagt voor een vak van het eerste jaar, dan krijg je het aantal ingezette studiepunten voor dat vak dubbel terug. Wanneer je dus voor alle vakken van je eerste jaar geslaagd bent, dan krijg je in totaal 120 studiepunten terug in je ‘spaarpot’. Een verworven studiepunt wordt ook wel ‘credit’ genoemd.  

 

En hoeveel studeren dan kost (studiegeld)? VUB en EhB somden de kosten die gepaard gaan met studeren voor jou op. Je vindt ze hier voor VUB en hier voor EhB 

 

Klaar om in te schrijven? 

Welkom! Hier zit je goed. Jouw weg naar groeien, leren en nieuwe kansen ligt wijd open bij VUB en EhB.  

Je wil studeren aan de Vrije Universiteit Brussel? Lees hier hoe je kan inschrijven! 

Je wil studeren aan de Erasmushogeschool Brussel? Lees hier hoe je kan inschrijven! 

  

 

Studeren

Je bent ingeschreven en het studentenleven kan nu écht van start gaan! Je kan nu officieel van Brussel als studentenstad gaan proeven en we kunnen je nu al zeggen: het zal je bevallen!  

Wil je meer weten over het leven als student in Brussel? BRIK (de servicedesk voor studenten in Brussel) heeft voor jou heel wat info in petto!  

Studeren in het hoger onderwijs vraagt natuurlijk ook toewijding. Lees hier wat je moet weten voor je start.

Je studievoortgang bewaken 

Je studievoortgang wordt op verschillende manieren bewaakt. Enerzijds intern aan de hogeschool of universiteit, anderzijds extern door de Vlaamse Overheid. VUB maakte er een duidelijke infographic over. 

Meer lezen over de studievoortgang? Je vindt de info bij VUB en EhB. 

Interne studievoortgangsbewaking 

Als je een standaardtraject volgt omvat dit 60 studiepunten. Er wordt verwacht dat je dit in één jaar behaalt. Lukt dit niet? Dan kan het zijn dat je in bepaalde situaties maatregelen opgelegd krijgt door de hogeschool/universiteit om je studievoortgang te bewaken. Wat houden die concreet in? Meer lezen over de studievoortgang? Je vindt de info bij VUB en EhB. 

 

Externe studievoortgangsbewaking 

  • Leerkrediet 

    Zoals je al eerder kon lezen, kreeg je van de Vlaamse Overheid een spaarpot van 140 studiepunten mee. Dat is jouw leerkrediet. Hiermee bewaakt de Overheid dat je jouw studie succesvol afrondt.  

    • De knip 

    Vanaf academiejaar 2023-2024 geldt in het Vlaams hoger onderwijs een nieuwe regel, de ‘harde knip’. Hiermee wil de Overheid studenten aanmoedigen om een juiste studiekeuze te maken en je studie ook succesvol af te ronden. 

    Wat houdt die knip nu eigenlijk in?  

    Wanneer je als student vanaf academiejaar 23-24 start in het hoger onderwijs aan een bacheloropleiding dan word je verwacht om die binnen de voorziene termijn af te ronden. Elke bacheloropleiding (behalve de bachelor Verpleegkunde) bestaat uit 180 studiepunten aan opleidingsonderdelen die verdeeld zijn over 3 academiejaren. Elk academiejaar (of modeltraject) modeltraject omvat dus telkens 60 studiepunten. Het pakket aan opleidingsonderdelen uit je 1ste bachelor vormt het drempelpakket. 

     

    Situatie 1: Je slaagt voor alle opleidingsonderdelen uit je drempelpakket tijdens je 1ste bachelor 

    Prima! Je mag gewoon doorstromen naar het 2de bachelorjaar.  

    Situatie 2: Je slaagt niet voor alle opleidingsonderdelen uit je drempelpakket tijdens je 1ste bachelor. 

    Je hebt nu nog 1 academiejaar de tijd om toch voor deze vakken te slagen. Je mag hierbij ondertussen wel al vakken uit 2de bachelor opnemen.  

    Slaag je aan het einde van het 2de academiejaar niet voor alle vakken van je drempelpakket, dan mag je de opleiding niet meer verderzetten. Je inschrijving in deze opleiding, ook in een andere afstudeerrichting of aan een andere hogeschool/universiteit in Vlaanderen zal worden geweigerd.  

    Slaag je aan het einde van je 2de academiejaar wél voor alle vakken van je drempelpakket, dan kan je jouw studie wel verderzetten.  

     

    Meer info vind je op de VUB-website en op de EhB-website. 

    Maakte je de verkeerde keuze? Heroriënteren kan!

    Merk je dat je de verkeerde keuze maakte? Niks om je voor te schamen! Blijf vooral niet met je vragen zitten en roep hulp in van één van de studietrajectbegeleiders.  

    Je kan hen contacteren via deze link: 

    Meer lezen over heroriënteren? Dat kan hier voor VUB en hier voor EhB 

    In dit filmpje zie je alvast twee getuigenissen van studenten die heroriënteerden met de ondersteuning van hun studietrajectbegeleider:

    Kan ik financiële, psychologische, medische, … ondersteuning krijgen als student?  

    Jouw welzijn als student staat hoog op de agenda van VUB en EhB. We zijn er mee begaan en willen jou maximaal ondersteunen op allerlei vlakken, zowel psychologisch, medisch, financieel als administratief.  

    Bij EhB helpt de dienst studentenvoorzieningen, of kortweg STUVO, jou graag verder. Een overzicht van al hun diensten vind je hier: Studentenvoorzieningen | Erasmushogeschool Brussel 

    Ook VUB heeft een uitgebreid ondersteuningsaanbod voor je klaarstaan: Studentenwelzijn | Vrije Universiteit Brussel (vub.be) 

    Ik wil in het buitenland gaan studeren, kan dat?  

    Bij VUB en EhB stimuleren we onze studenten om het maximum uit hun studietraject te halen. Studeren in Brussel, de hoofdstad van Europa, betekent dat je in aanraking komt met een ongelooflijke diversiteit en rijkheid aan culturen en talen. Wil je jezelf daarin graag verder onderdompelen en je internationale relaties uitbreiden? Dat kan!  

    Studeren in het buitenland | Vrije Universiteit Brussel (vub.be) 

    Studeren in het buitenland | Erasmushogeschool Brussel 

     

    Levenslang leren

    Proficiat! Je bent afgestudeerd!  

    Binnenkort ga jij werken. Of heb je toch zin om je kennis en vaardigheden eerst nog wat uit te breiden? Dat kan!  

     

    Je hele leven lang zal je blijven bijleren. Of het nu te maken heeft met je carrière of met je persoonlijke ontwikkeling, VUB en EhB versterken jouw skills en vaardigheden graag verder. Daarom werkten ze een interessant ‘levenslang leren aanbod’ uit, waarin ze jou uitdagen om je kennis en vaardigheden nog te verdiepen en verbreden. Neem snel een kijkje bij VUB en EhB 

     

    Bekijk ook deze twee getuigenissen van Brian en Emma die na hun initële opleiding verder studeerden aan de partnerinstelling:  

    Brian studeerde af aan EhB in de bachelor Toerisme en Recreatiemanagement. Omdat politiek hem erg interesseerde, koos hij na zijn bachelor voor een schakelprogramma naar de master Politieke Wetenschappen aan de VUB.  

    Emma studeerde af als master in de Communicatiewetenschappen bij VUB. Omdat ze haar praktijkkennis nog verder wou uitbreiden koos Emma voor een flexibel traject bij EhB binnen de bacheloropleiding Multimedia en creatieve technologie.