Uitwisselen van (keuze)vakken tussen VUB en EhB

U bent docent aan VUB of EhB en wil studenten binnen uw opleiding extra mogelijkheden geven om zich te verdiepen in vakken die hun interesses prikkelen? Om onze studenten optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt moeten ze beschikken over zowel theoretische als praktische competenties. Dat kan o.a. door een samenwerking aan te gaan met de partnerinstelling! 

 Het is mogelijk om als VUB- of EhB-opleiding één of meerdere (keuze)vakken uit een opleiding van de partnerinstelling op te nemen in het curriculum van de eigen opleiding. Zo verbreedt het eigen curriculum en breidt het aanbod voor de studenten uit. 

Deze samenwerking is mogelijk op basis van een reeds bestaande samenwerkingsovereenkomst over het uitwisselen van (keuze)vakken tussen VUB en EhB. 

Verschillende opleidingen hebben momenteel een succesvolle samenwerking. Een concreet voorbeeld is deze tussen de Professionele Bachelor Communicatie aan EhB en het Schakelprogramma van de opleiding Communicatiewetenschappen aan VUB. 

 

 

Hoe uw opleiding hier concreet aan begint en waarmee u rekening moet houden, hebben we voor u reeds verzameld in een handig draaiboek

Daarnaast kan u ook onderstaand kort webinar bekijken. 

DOWNLOAD HIER
DE HANDLEIDING

Good practices en inspirerende voorbeelden

Voorbeeld 1: Communicatiedag

Betrokken opleidingen: 

  1. EhB Communicatiemanagement  
  2. VUB Communicatiewetenschappen  
  3. VUB Communication Studies 

Enkele laatstejaarsstudenten van de professionel bachelor Communicatie aan EhB organiseerden i.h.k.v. hun afstudeerproject mee ‘de Communicatiedag 2022’.

De Communicatiedag op 18 mei 2022 ging door in EhB-campus Bloemenhof en bestond uit twee delen. In de voormiddag werden er diverse gastcolleges gegeven door mensen die actief zijn in verschillende terreinen van communicatie. In de namiddag vond de stagehapping plaats. Hiervoor werden interessante bedrijven uitgenodigd waar de studenten communicatiemanagement mogelijks stage kunnen lopen komende jaren. Er was ook een VUB-infostandje met enkele studietrajectbegeleiders aanwezig. Daar gaven zij informatie over mogelijkse schakelprogramma’s na de opleiding Communicatie. Op die manier werden 1ste en 2de bachelorstudenten ook reeds geïnformeerd over de mogelijkheid enkele keuzevakken aan VUB op te nemen.

https://sites.mm.ehb.be/communicatiedag/ 

Voorbeeld 2: Winterstage

Betrokken opleidingen: 

  1. EhB Bachelor in het Secundair Onderwijs Lichamelijke Opvoeding 
  2. VUB Lichamelijke Opvoeding 
  3. (EhB Bachelor Journalistiek) 

Docent: Peter Deriemaecker  

De Winterstage wordt samen georganiseerd tussen beide opleidingen Lichamelijke Opvoeding. Hierdoor leren zij elkaar kennen en ook de ‘cultuur’ van de universiteit of hogeschool. Zo zijn er nadien ook enkele studenten die kiezen om verder te studeren aan de partnerinstelling.  

De winterstage werd in beeld gebracht door studenten journalistiek van de EhB en hier maakten zij een filmpje van. Dit was voor deze studenten in het kader van een opdracht.  

Link: https://youtu.be/esKLo9izKFs
 

Voorbeeld 3: Infodagen

Betrokken opleidingen: 

  1. EhB Organisatie en Management 
  2. VUB Toegepaste Taalkunde 

Op de infodagen werd meermaals de vraag gesteld naar de mogelijkheden tot verder studeren, na de bachelor Organisatie en management. De betrokken docente verwees daarbij telkens naar de samenwerking met VUB om potentiële studenten aan te trekken en hen alvast in te lichten over de mogelijkheden tot verder studeren. Dit kan voor geïnteresseerde jongeren een extra reden vormen om te kiezen voor een opleiding aan één van onze partnerinstellingen.

 

Voorbeeld 4: Re-Publik

Betrokken opleidingen:  

  1. EhB Sociaal Werk 
  2. VUB Agogische Wetenschappen 

Re-publik is een samenwerkingsplatform van de opleiding Sociaal Werk van de Erasmushogeschool Brussel (EhB), de opleiding Agogische Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en PILAR, Huis voor Kunst & Wetenschap aan VUB. Re-publik streeft naar de kruisbestuiving en ontmoeting tussen studenten, onderzoekers en docenten van sociaal-agogische opleidingen in een grootstedelijke context en wil de afstand tussen hoger onderwijs en het (Brusselse) werkveld verkleinen. Verbinding is het streefdoel.  

Op 3 mei 2022 organiseerde Re-publik een eerste trefdag. De dag staat in het teken van het thema ‘Maatschappelijk Engagement’ en is een onderlinge kennismaking van de 1ste bachelor-studenten van EhB en VUB. Samen trekken ze de stad in om in dialoog te gaan met sociaal-agogische organisaties rond het thema ‘maatschappelijk engagement’. In gemixte groepen (EhB en VUB) bezoeken studenten in de namiddag 2 Brusselse organisaties en worden hierin bijgestaan door een collega en spreker van de te bezoeken organisatie. PILAR biedt het kader en de ruimte om na de werkveldbezoeken elkaar beter kunnen leren kennen bij een hapje, drankje en een culturele avondactiviteit.  

Programma 

    13u: werkveldbezoeken en debatten ‘maatschappelijk engagement’:  

    Studenten gaan in groepjes van 15-20 op werkveldbezoek bij de volgende organisaties. Bij deze organisaties gaan de studenten in debat met de organisaties en onderzoekers over het thema ‘maatschappelijk engagement’. 

    • Cultureghem 
    • Nakama vzw 
    • Habbekrats  
    • Buurtwinkel Anneessens 
    • Growfunding 
    • Try-out Brussel 
    • Decoratelier 
    • Recyclart 

    16u30-17u30: verplaatsing en aankomst @ Pilar 

    • Avondeten Studenten (begeleiding Juke-o-cycle) 

    19u30: Optreden BRUITAL 

    20u30: Speech opleidingshoofden

    21u: Feest met verschillende student-DJ’s 

    Zespenningenstraat 70 (1ste verdieping) – 1000 Brussel – associatie@vub.be
    © 2021 – Universitaire Associatie Brussel